Blog

Zelfliefde in de praktijk: concrete tips voor persoonlijke groei

Zelfliefde, een onderwerp wat ik redelijk recent ben gaan toepassen in mijn leven.

Ik kende het woord al jaren, maar ik heb het een lange tijd ”verkeerd” geïnterpreteerd. Ik dacht dat zelfliefde vooral te maken had met leuke dingen doen. Mooie dingen voor mezelf kopen en goed voor mezelf zorgen als het ging om mijn uiterlijk. Echter, ben ik er nu achter gekomen dat zelfliefde veel dieper gaat dan dit. Het heeft mijn leven compleet getransformeerd.

Ik vertel je in deze blog wat zelfliefde precies inhoudt, waarom het zo essentieel is en hoe je het zelf kunt toepassen.

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde is een vette dosis waardering en liefde voor jezelf, die voortkomt uit de dagelijkse dingen die je doet om goed voor jezelf te zorgen. Het gaat niet alleen om het leuk vinden van jezelf, maar om veel meer dan dat.

Het begint met het gevoel van eigenwaarde. Dat betekent dat je jezelf echt waardeert en accepteert, inclusief al je rare trekjes en onvolkomenheden. Het is alsof je tegen jezelf zegt: “Hey, ik ben oké zoals ik ben.”

Dan is er het idee van prioriteiten stellen. Dat betekent simpelweg dat je je eigen behoeften serieus neemt en niet continu alles opoffert om anderen blij te maken. Het is helemaal oké om af en toe “nee” te zeggen en tijd voor jezelf te claimen.

En laten we vooral niet vergeten dat zelfliefde ook draait om het omarmen van jezelf, inclusief al je emoties. Het gaat om het erkennen van je gevoelens, ook al zijn ze soms een tikkeltje ongemakkelijk.

Last but not least, het stellen van gezonde grenzen. Dat betekent dat je jezelf beschermt en respecteert, zelfs als dat betekent dat je af en toe een beetje egoïstisch moet zijn. Het gaat erom te weten wanneer genoeg genoeg is, en dat is helemaal oké.

Waarom is zelfliefde belangrijk?

Het is belangrijk voor onze mentale gezondheid. Zelfliefde is een boost voor ons zelfvertrouwen, veerkracht en emotionele stabiliteit. Het geeft ons innerlijke kracht om alles aan te kunnen wat het leven op ons pad brengt.

Het zorgt voor betere relaties. Als we van onszelf houden, trekken we mensen aan die ons waarderen voor wie we echt zijn. Geen drama, geen onnodige stress, alleen maar echte, gezonde connecties.

Zelfcompassie gaat hand in hand met zelfliefde. Het stelt ons in staat om aardig en begripvol te zijn voor onszelf, zelfs als we eens flink de mist in gaan. Het is alsof we onszelf een knuffel geven en zeggen: “Het komt wel goed!”

Tot slot geeft zelfliefde ons de vrijheid om het leven te omarmen met al zijn ups en downs, zonder dat we constant worden tegengehouden door zelfkritiek en negativiteit. Het is als het openen van een deur naar een wereld vol mogelijkheden en geluk. 

Hoe kun je zelfliefde vergroten?

Hier zijn enkele praktische tips om zelfliefde toe te passen in jouw leven:

Tip 1: Praat met liefde tegen en over jezelf
Let op de stem die in je hoofd spreekt op momenten dat dingen anders lopen dan verwacht of wanneer iets niet lukt. Wat zegt die stem? We zijn vaak liefdevol en voorzichtig als we met andere mensen praten, maar zelden spreken we zo liefdevol tegen onszelf. Als je hier moeite mee hebt, bedenk dan wat je tegen een vriend of vriendin zou zeggen als hij of zij hetzelfde had meegemaakt als jij. Zou je dan ook zo streng of onaardig zijn geweest? Waarschijnlijk niet!

Tip 2: Geef prioriteit aan jezelf: Neem tijd voor zelfzorg en rust
Probeer elke dag minstens 10 minuten te vinden waarin je iets voor jezelf doet. Ik bedoel dan niet een film kijken of op je telefoon scrollen, maar echt iets wat goed is voor je lichaam, geest en ziel. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, yoga, dansen, mediteren, naar buiten staren, een lekkere warme douche nemen of juist een koude plons, creatief bezig zijn zoals tekenen, schilderen of knutselen.

Tip 3: Vergeef jezelf: We zijn allemaal menselijk en maken fouten
Dit is een belangrijk proces om innerlijke vrede te vinden en verder te gaan met ons leven. Het kan lastig zijn om jezelf te vergeven, vooral als je worstelt met schuldgevoelens, schaamte of spijt. Toch is het mogelijk om jezelf te vergeven door te erkennen wat er is gebeurd en verantwoordelijkheid te nemen voor je daden. Geef jezelf de tijd om alles te verwerken. Onthoud dat je daden niet jouw volledige identiteit bepalen. Je bent meer dan je fouten. Zie jezelf als een mens die leert en groeit. Tot slot laat je de gevoelens van schuld, schaamte of spijt los. Dit betekent niet dat je de gevolgen van je daden negeert, maar dat je jezelf toestaat om te genezen.

Tip 4: Stel gezonde grenzen: Zeg “nee” wanneer dat nodig is
Leer de signalen herkennen die je lichaam afgeeft wanneer je tegen je grenzen aanloopt. Als je je grenzen voelt, is het belangrijk om ernaar te luisteren. Communiceer je grenzen naar anderen, hiervoor is een heldere communicatie van belang. Wanneer je zelf duidelijkheid geeft over je grenzen, wordt het voor anderen gemakkelijker om ze te respecteren. Het communiceren van je grenzen kan eng zijn vanwege de reactie van anderen. Onthoud dat je grenzen stellen voor je eigen welzijn is. Laat je niet weerhouden door angst voor reacties. Zeg vaker “nee” als dat nodig is en creëer ruimte voor je eigen welzijn!

Tip 5: Luister naar je lichaam: Rust, beweeg en voed je lichaam
Probeer een balans te vinden in het verzorgen van je lichaam. Let op wat je eet en drinkt. Probeer dagelijks te bewegen en geef jezelf meerdere momenten om te rusten. Tegenwoordig is er van alles te vinden over een gezonde leefstijl. Geef jezelf de tijd om informatie op te zoeken en gezonde routines te vinden die bij jou passen. Neem niet alles zomaar over, maar probeer dingen uit.

Zelfliefde is geen egoïsme; het is een noodzakelijke investering in ons welzijn. Dus laten we onszelf omarmen, koesteren en liefhebben, want we verdienen het!